Copy
AXFOUNDATION
Antonia Ax:son Johnson Foundation
for Sustainable Development
View this email in your browser
ANTIBIOTIKASPANING
Ett nyhetsbrev som bevakar antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor 
med koppling till livsmedelsproducerande djur.

VECKA 33-34, 2018
ANTIBIOTIKA
Altinget.se: Håller ”fulkött”-skatten för EU-granskning? Miljöpartiets förslag att införa en skatt på det kött som produceras med rutinmässig användning av antibiotika får kritik för att vara ogenomförbar. Men MP ser möjligheter för att skatten skulle klara av EU-granskning.

DagensSamhälle: Mindre antibiotika med bättre hållbarhetskriterier. Svensk Fågel kritiserar Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för antibiotikaanvändning. Vi har dock tagit fram förslag på kriterier för kyckling och kalkon som bidrar till minskad användning av antibiotika, konstaterar Helena Robling på Upphandlingsmyndigheten.

Independent.ie: "Riskerar vårt lantbruks anseende”. Irländska jordbruksdepartement går ut med en varning för användning av antibiotika i fotbad för nötkreatur, då det är en icke-godkänd indikation och riskerar att ge restsubstanser i mjölk eller kött.

PigProgress: Förekomst av antibiotikaresistenta bakterier hos gris och kyckling har en koppling till antibiotikaanvändning. Det är slutsatsen av en studie som omfattar 10 länder i Europa.
JA.se: Kommande beslut riskerar djurhälsan. Inom kort ska EU besluta om vilka djursjukdomar som länderna har rätt att kräva provtagning av vid handel. Ett beslut som kan komma att innebära att nya allvarliga sjukdomar kommer in i Sverige.

CIDRAP: MCR-3 upptäcktes i studie av engelska grisar. MCR-3-kolistinresistensgenen har för första gången påvisats på en grisgård i England. När prover togs på samma gård efter en period, 20 månader, då kolistin inte hade använts gick inte genen att påvisa.

Reuters: Antibiotikaresistens motverkas med hjälp av mobilapp. Med hjälp av en app sprider FAO globalt antagna riktlinjer för användning av antibiotika till veterinärkåren i Sydostasien. Kurser hålls även för djurhållare.

CIDRAP: Låga nivåer av antibiotika i miljön kan driva antibiotikaresistens. En studie genomförd av forskare i England och Kina ger nya bevis för att låga koncentrationer av antibiotika i miljön kan bidra till utvecklingen av antibiotikaresistens.
DJURSKYDD
JA.se: Vill öka svensk mat i offentlig upphandling. Idag kom regeringen med ett förslag om att Lagen om offentlig upphandling ska skärpas. Vid inköp av animaliska produkter ska samma krav gälla som för svenska livsmedelsproducenter.

ABC.net.au: Australiens största exportör av levande får till slakt förlorar sitt tillstånd efter dödsfall på 2 500 får. Australiens största exportör av levande får och det företag som varit i centrum för Australiens exportskandal, Emanuel Exports, har tappat sitt tillstånd att exportera.
HANDEL
GlobalMeatNews: Danish Crown presenterar nya besparingar. Danish Crown har meddelat en rad initiativ för att minska kostnaderna, inklusive att flytta några administrativa avdelningar från Danmark till Polen.

JA.se: Mer ekomjölk men färre ägg. Under 2017 ökade invägningen av ekologisk mjölk medan antalet ekologiska ägg minskade, det visar Jordbruksverkets rapport om ekologisk djurhållning.

PigProgress: En sandig grisgård vid Yangtzeflodens strand. Kina, med hälften av hela den globala grispopulationen inom sina gränser, har ett stort antal olika grishållningssystem. Gigantiska komplex byggda efter västerländsk modell dominerar, men det finns alternativ. Fuling Black Pig Farm, nära Chongqing, fokuserar på att odla en lokal ras och utvecklat ett unikt produktionssystem.

ATL.nu: Ytterligare höjning av danska grispriset. Grismarknaden i EU är på väg att vända uppåt. Danish Crown höjer noteringen för andra veckan i rad.

LandLantbruk: GDT fortsätter nedåt. Vid tisdagens auktion på Global Dairy Trade sjönk snittindex för olika mjölkprodukter 3,6 procent. Därmed fortsätter sommarens nedgång.

TheTelegraph: Antalet grisar som slaktas i Spanien varje år överträffar hela spanska befolkningen. Det visar den senaste statistiken. Antalet slaktade grisar 2017 var 50 miljoner och regeringen har nu uttalat att de kommer att då det gäller de växande de växande miljöproblem som detta bär med sig.
Share
Tweet
Share
Forward

Axfoundations arbete

Tillsammans med Axfood (Hemköp och Willys), Martin & Servera och några av Sveriges bästa experter på antibiotika och djurvälfärd har en tydlig lista utvecklats, med kriterier som inköpare ska ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. I februari 2016, tog medlemmarna i Svensk Dagligvaruhandel beslut om ett gemensamt ställningstagande för att minska antibiotikaanvändningen i livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar ska ta hänsyn till fyra kriterier vid inköp av kött. Det gäller främst medlemmarnas egna märkesvaror men strävar efter att leverantörer av andra varumärken ska följa kriterierna. 
Läs mer om projektet: Antibiotika till livsmedelsproducerande djur.
Axfoundation
Axfoundation
@Axfoundation
@Axfoundation
Axfoundation Play
Axfoundation Play
Axfoundation.se
Axfoundation.se

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Axfoundation · BOX 26008 · Stockholm 10041 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp