Copy
AXFOUNDATION
Antonia Ax:son Johnson Foundation
for Sustainable Development
View this email in your browser
ANTIBIOTIKASPANING
Ett nyhetsbrev som bevakar antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor 
med koppling till livsmedelsproducerande djur.

VECKA 2-4 2017
ANTIBIOTIKA

ATL.nu: Resistenta bakterier i djurpark. MRSA-bakterier har hittats hos getter och får på djurparken Furuvik.

ATL.nu: Faran för MRSA är inte över. Nio fall av MRSA har hittats hos svenska kor och ett hos gris.
DR.dk: Antal smittade med gris-MRSA stiger igen. Nya siffror från Statens Serum Institut visar att fler danskar har smittats med MRSA CC398 2016 än 2015.

ATL.nu: Sverige bör använda sig mer av OECD. OECD gör mer än studerar kvaliteten på skolor. Bland annat arbetar organisationen med antibiotikaresistens- och det är ett arbete Sverige borde använda sig mer av.

PigProgress: Grisar utan antibiotika är attraktivt för handeln. På kort tid har antalet företag som föder upp grisar utan att använda antibiotika ökat i hela nordvästra Europa.

JA.se: Wapnö lyfter antibiotikafritt som mervärde i nytt koncept. På Wapnö i Halland har man jobbat länge med att minimera användningen av antibiotika. Det i sig är de inte ensamma om i Sverige, men däremot har de lagt ner runt sex år på att lösa ett system som kan garantera kött som kommer från djur som aldrig blivit behandlade med antibiotika.

SR.se: Kött och antibiotika – så här funkar det. För vår egen hälsa måste det bli en förändring. Nu satsar de svenska handlarna gemensamt i kampen mot för mycket antibiotika i köttuppfödningen.

PigProgress: Vacciner och smittskydd ska ersätta antibiotika i USA. Ökad användning av vacciner och bättre hygien och smittskydd är de vanligaste förändringar i den amerikanska djurhållningen för att möta förändrade riktlinjer då det gäller antibiotika.

JA.se: Zinkförbud - ”Det kommer att bli svårt”. Att använda zink i medicinskt syfte till avvänjningsgrisar kan snart bli förbjudet inom EU, vilket upplevs som oroande inom grisbranschen, då det mest troligt kommer att medföra en ökad antibiotikaförbrukning.

Newsweek: Efter år av debatt begränsas äntligen användningen av antibiotika. Tack vare nya regler från USA:s Food and Drug Administration som trädde i kraft 1 januari har mljligheten att rutinmässigt ge antibiotika till livsmedelsproducerande djur begränsats.

JA.se: ”Antibiotika håller på att förstöras”. "Jag har drabbats av en antibiotikaresistens infektion, och kommer troligtvis att dö av det” Detta är ord som en kändis måste uttala för att folk ska förstå hur allvarligt antibiotikaresistens är. Det tror i alla fall Björn Olsen, professor i infektionsmedicin.

DJURSKYDD

PigProgress: Donald Trump och djurvälfärd. Djurvälfärdsexperten Monique Pairis-Garcia diskuterar vad detta kan innebära för USA:s grisuppfödning.

ATL.nu: Ingen ny djurskyddslag före hösten. Tidigast i början på nästa riksdagsår kommer det en proposition om en ny djurskyddslag.

GlobalMeatNews: Stolthet hos Smithfield Foods över framsteg på djurskyddsområdet. Den amerikanska fläskköttproducenten Smithfield Foods har nu nått upp till att nära 90 % av suggorna hålls i grupp under dräktighetsperioden.

ATL.nu: Kameror ska stoppa djurplågeri vid slakt. Videokameror i slakterier ska förhindra onödigt djurplågeri i Frankrike. Det är tanken bakom ett lagförslag som behandlas i Parlamentet.

PigProgress: Tyskt knorrprojekt går in i nästa fas. Ett tyskt projekt som uppmuntrar att håll grisar med knorr går snart in i nästa fas. De första resultaten är lovande.

Food-Supply: Norvida vill konkurrera med svenskt kött. Norvida, Nordens ledande köttimportör, meddelar att man i Sverige nu erbjuder importerat griskött "med en djuromsorg och antibiotikaförbrukning som är konkurrenskraftig i jämförelse med svensk produktion".

HANDEL

ATL.nu: Det svenska nötköttet är för dyrt. Det svenska nötköttet är på tok för dyrt att köpa in. Det menar finska slaktjätten HK Scan som halverar sin vinstprognos för 2016.

JA.se: Thailändsk kyckling dominerar i delikatessdisken. Kycklingspett i delikatessdisken är nästan alltid från Thailand eller Bulgarien, de flesta delikatessmedarbetare tror dock att den är svensk. Men endast sju procent av spetten är baserade på svensk kyckling, det visar en pilotstudie som Svensk Fågel utfört. 

SvD.se: Butiker läxas upp efter falska svar. Att butiker ger falska svar om var kycklingen kommer ifrån är inte acceptabelt, enligt regeringen. Nu kallas livsmedelsbranschen till möte. 

JA.se: Anonym kyckling, svår att spåra. Sedan 2006 har importen av kyckling och ökat med 70 procent. En stor del av den är svår att spåra till sitt ursprungsland, vilket gör det omöjligt för konsumenten att göra ett medvetet val.

ATL.nu: Fortfarande mest dansk hushållsost. Arla fortsätter producera mest hushållsost i Danmark - trots satsningen i Östersund.

JA.se: Franskt test med ursprungsmärkning av färdigmat igång. Med start den första januari 2017 ska Frankrike testa ursprungsmärkning av kött och mjölk i processade livsmedel. Därefter ska de rapportera till EU och om det blir en succé kan man komma att införa reglerna för samtliga 28 länder i EU. 

Share
Tweet
Share
Forward

Axfoundations arbete

Tillsammans med Axfood (Hemköp och Willys), Martin & Servera och några av Sveriges bästa experter på antibiotika och djurvälfärd har en tydlig lista utvecklats, med kriterier som inköpare ska ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. I februari 2016, tog medlemmarna i Svensk Dagligvaruhandel beslut om ett gemensamt ställningstagande för att minska antibiotikaanvändningen i livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar ska ta hänsyn till fyra kriterier vid inköp av kött. Det gäller främst medlemmarnas egna märkesvaror men strävar efter att leverantörer av andra varumärken ska följa kriterierna. 
Läs mer om projektet: Antibiotika till livsmedelsproducerande djur.
Facebook
Facebook
@Axfoundation
@Axfoundation
Axfoundation Play
Axfoundation Play
Axfoundation.se
Axfoundation.se

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.

Copyright © 2017 Axfoundation, All rights reserved.