Copy
AXFOUNDATION
Antonia Ax:son Johnson Foundation
for Sustainable Development
View this email in your browser
ANTIBIOTIKASPANING
Ett nyhetsbrev som bevakar antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor 
med koppling till livsmedelsproducerande djur.

VECKA 45-46, 2018
ANTIBIOTIKA
ThePoultrySite:Vi behöver dig för att skydda antibiotikan”. Världsorganisationen för djurhälsa, OIE, slår ett slag för World Antibiotics Awareness Week 2018 med en uppmaning till alla djurhälsoaktörer: "Vi har alla en roll att spela för att skydda antibiotikan". 

GlobalMeatNews: Borde köttindustrin fasa ut antibiotikan? Denna vecka markerade World Antibiotic Awareness Week. Synen på antibiotika och hur dessa användning ska regleras är delad inom den globala köttindustrin.

TheGuardian: Läkare kräver skärpta regler för antibiotikaanvändning inom djuruppfödningen. Företrädare för Storbritanniens största medicinska organisationer har skrivit till regeringen för att kräva förändringar i hur lantbruksdjur medicineras, utifrån risken att nuvarande användning av antibiotika leder till resistens mot antibiotika som används i humanmedicin.

Feedstuff: Breddat globalt partnerskap och ny regional rapport lanserad. Det globala trepartssamarbetet för en ansvarsfull användning av antibiotika hos människor, djur och jordbruk, där WHO, OIE och FAO ingår, breddar sitt arbete och inkluderar nu även den externa miljön  och UNEP. Detta tillkännagavs i samband med att en nu regional AMR-rapport lanserades för Asien- Stillahavsregionen.

Reactgroup.org: Djurläkemedelsföretag underblåser antibiotikaresistens. En stadig ökning av inkomst per capita, växande stadsbefolkning och fallande detaljhandelspriser för kycklingkött har gjort fjäderfäproduktionen växer snabbt i  dagens Indien. Samtidigt sker det med en onfattande användning av antibiotika.

CIDRAP: Antibiotikaresistens skördar 33 000 européers liv varje år. Ett team av europeiska forskare uppskattar att mer än 33 000 människor i Europa varje år dör av antibiotikaresistenta infektioner, och att den växande hälsobördan för dessa infektioner är i nivå med den sammanlagda hälsobördan av influensa, tuberkulos och hiv.

Fortune: Mindre än en penny per dag för att hålla antibiotikaresistens stången. Bara ett par dollar per år och person skulle kunna förhindra tre fjärdedelar av de framtida dödsfallen på grund av antibiotikaresistens, anser OECD i en ny rapport.

PewTrust: Frågor och svar om djurhållningen och antibiotikaresistens. Många missuppfattningar finns då det gäller antibiotikaresistens, särskilt när det gäller förhållandet mellan antibiotikaanvändning i djurhållningen samt förekomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Här tar vi upp några av de vanligaste frågorna.

Beefmagazine: Vad ligger i kristallkulan då det gäller antibiotikaanvändningen i den amerikanska nötkreatursuppfödningen? Bob Smith, professor och erfaren nötkreaturveterinär om vad den amerikanska uppfödaren kan förvänta sig.

FoodSafetyNews: Forskare detekterade antibiotikaresistensgener på bladgrönsaker. I en tysk studie hittades  låg förekomst av tetracyklinresistenta E. coli från alla inköpta prover. Flest isolat isolerades från koriander följt av ätfärdig salladsmix.

PorkBusiness: Antibiotikaresistens: Vad har sjukhus och grisgårdar gemensamt? Mer än du tror, ​​säger Bill Pomputius, barnsjukhuskonsult vid barnsjukhus och kliniker i Minnesota. "Vi delar många bakterier och resistensgener, men vi kan också dela många lösningar”.

DagensSamhälle: MP: ”Så stoppar vi antibiotikamissbruket”. Det billiga köttet är i själva verket dyrköpt - eftersom det leder till antibiotikaresistens. Med en antibiotikaskatt främjar vi bättre djurhållning och förändrade konsumtionsmönster, skriver Maria Gardfjell (MP) m.fl.

DagensSamhälle: Ställ krav på minskad antibiotikaanvändning! Dagligvaruhandeln bidrar i arbetet mot antibiotikaresistens. Många utländska gårdar har exempelvis redan ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav, skriver vd:n för Svensk Dagligvaruhandel Karin Brynell.  
DJURSKYDD
TheGuardian: Ett högt och tydligt budskap: Kalifornien beslutar om nya djurskyddsregler. Det var en historisk natt för Kaliforniens kycklingar, kor och grisar. Den nya lagen fastställer utrymmeskrav som är de mest progressiva i världen.

FoodMonitor.se: Starbucks slopar buräggen. Kafékedjan Starbucks meddelar att man slutar med burägg. Detta efter det att djurrättsorganisationen Djurens Rätt tillsammans med flera andra organisationer i koalitionen Open Wing Alliance under flera månader kampanjat mot kedjan.
 
HANDEL
JA.se: Nya fakta ska främja svensk export. Att öka den svenska livsmedelsexporten är ett mål med livsmedelsstrategin. För att nå målet har Jordbruksverket tagit fram informationsmaterial om svensk livsmedelsproduktion och mat.

ATL.nu: Flera grisproducenter nära konkurs. – Jag har varit i kontakt med grisproducenter som, i spåren av torkan, planerar att tidigarelägga avvecklingen av sin verksamhet, säger Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost.

LandLantbruk:Kommer en prishöjning för svenska grisproducenter”. Handelns prissättning, foderbrist efter sommarens torka och lönsamhet i stort. Det var några av frågorna som diskuterades när Hallands grisföretagare höll framtidsmöte.

ATL.nu: Svenska grisnoteringen 14 procent över det tyska. Grispriserna fortsätter att falla i Europa. Störst är nedgången i södra Europa.

JA.se: Hållbara relationer kring livsmedel. Den svenska låga antibiotikaanvändningen, gödselhanteringen och kycklingfötterna, var saker som imponerade vid ett besök från Kina nyligen.

LandLantbruk: Ökad förlust för HK Scan. Köttföretaget HK Scan redovisar en kraftig försämring av både försäljning och resultat under årets tredje kvartal. – En klar besvikelse, kommenterar företagets vd, Jari Latvanen, utvecklingen under 2018.

ATL.nu: Danish Crown i kinesisk miljardaffär. Den danska svinköttsproducenten och det Alibaba-ägda bolaget Win-Chain har skrivit under ett femårigt avtal om svinköttsleveranser värt 3,2 miljarder kronor.

ATL.nu: Prognos: 75 procent av Nederländernas grisgårdar försvinner. De kommande åren bommar många nederländska grisproducenter igen sina verksamheter. Skärpta miljöregler och dålig lönsamhet är två av orsakerna – och att regeringen vill få fler att lägga av.

JA.se: Förändrad attityd bland Storbritanniens grisproducenter. Inför sommaren fanns en positiv anda bland Storbritanniens grisproducenter inför Brexit. Men optimismen har vänt och i nuläget är allt fler kritiska eftersom branschen riskerar bli av med en stor och viktig arbetskraft. 

ATL.nu: USA:s bönder i kläm i handelskriget. Frågan om tullarna i handelskriget är just nu det största problemet för amerikanska bönder, skriver ATL:s ledarskribent Hanna Marie Björklund.
Share
Tweet
Share
Forward

Axfoundations arbete

Tillsammans med Axfood (Hemköp och Willys), Martin & Servera och några av Sveriges bästa experter på antibiotika och djurvälfärd har en tydlig lista utvecklats, med kriterier som inköpare ska ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. I februari 2016, tog medlemmarna i Svensk Dagligvaruhandel beslut om ett gemensamt ställningstagande för att minska antibiotikaanvändningen i livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar ska ta hänsyn till fyra kriterier vid inköp av kött. Det gäller främst medlemmarnas egna märkesvaror men strävar efter att leverantörer av andra varumärken ska följa kriterierna. 
Läs mer om projektet: Antibiotika till livsmedelsproducerande djur.
Axfoundation
Axfoundation
@Axfoundation
@Axfoundation
Axfoundation Play
Axfoundation Play
Axfoundation.se
Axfoundation.se

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Axfoundation · BOX 26008 · Stockholm 10041 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp