Copy
AXFOUNDATION
Antonia Ax:son Johnson Foundation
for Sustainable Development
View this email in your browser
ANTIBIOTIKASPANING
Ett nyhetsbrev som bevakar antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor 
med koppling till livsmedelsproducerande djur.

VECKA 19-20, 2018
ANTIBIOTIKA
PigProgress: Uppfödd utan antibiotika tema på internationell konferens.  Kött från djur uppfödda utan antibiotika, är det en mardröm eller ett gyllene tillfälle? Och hur arbetar jordbruket år 2018 när det gäller att minska användningen av antibiotika till lantbruksdjur?

PigProgress: Grisuppfödning i Storbritannien: 50 % mindre antibiotika på 2 år. Den brittiska grisindustrin har minskat användningen av antibiotika med 28% år 2017, vilket ger en total minskning på 2 år på mer än 50 %.

PigProgress: Åtta tips från Danmark för minskad antibiotikaanvändning. Danska grisuppfödare har bland de bästa produktionsresultaten i Europa och har under många år nåt detta med en låg användning av antibiotika.

JA.se: Odling av svenska jätteräkor med fjärrvärme. I Lysekil odlar Vegafish fram jätteräkor i ett slutet system, där vattnet värms upp med restvärme från Preems raffinaderi på samma ort.

Science: I kampen mot antibiotikaresistens är det viktigt att möta de ekonomiska utmaningarna. Ramanan Laxminarayan recenserar den nya boken ”Superbugs: An Arms Race Against Bacteria”, skriven av bl.a. Jim O’Neill, tidigare ordförande i AMR-Review.

SvD:Hjälp oss att bli kvitt fulkycklingen”. I Sverige används inte antibiotika systematiskt för att öka köttproduktionen utan endast vid sjukdomsutbrott, skriver Jenny Andersson, kycklingbonde, och Maria Donis, Svensk Fågel.

Extrakt.se: Nytt bidrag för att minska spridning av läkemedelsrester. Regeringen har beslutat om ett nytt bidrag för att minska mängden läkemedelsrester som hamnar i miljön.

LandLantbruk:Vill ge svenska bönder möjlighet att konkurrera på lika villkor”. Det är hög tid att lantbrukare som agerar hållbart skyddas från snedvriden konkurrens från kött producerat med bristfälliga regelverk. Det skriver Max Andersson (MP).

TheParliamentMagazine: Ska djuren göras till syndabock för antibiotikaresistens? Trots att många inom humanmedicin vet vilken roll de kan spela har de politiska diskussionerna och de konkreta åtgärderna som föreslås ofta udden riktad mot användning av antibiotika till djur.

FoodIngredientsFirst: Holländska bönder närmar sig hållbar antibiotikaanvändning. Holländska bönder har visat att det är möjligt att minska användningen av antibiotika till djur utan att det påverkar produktionen negativt, enligt en Rabobank-rapport.
DJURSKYDD
DagensSamhälle: Var finns den svenska djurhållningens påhejare? Jag vill utveckla diskussionen och samarbetet i en av de viktigaste frågor vi har i vårt samhälle; maten och djuren. I stället för högt tonläge och hot behövs samarbete. Det säger Jordbruksverkets nya GD Christina Nordin i en debattartikel.

LandLantbruk: Kors kroppsspråk visar vad de känner. I en studie från SLU har kors kroppsspråk observerats för att på så sätt försöka avläsa deras känslotillstånd.
HANDEL
ATL.nu: Minskad grisslakt i mars. Allt färre grisar slaktades under mars månad, jämfört med motsvarande månad i fjol.

GlobalMeatNews: Ryssland överväger nya sanktioner mot USA. Rysslands jordbruksminister Alexander Tkachev har lagt fram ett lagförslag som kan innebära att all handel med jordbruksprodukter mellan Ryssland och USA upphör.

JA.se: Slakterierna säger nej till fler danska ekogrisar. Efter de sista åren med en ständigt stigande efterfrågan på ekologiskt producerade grisar i Danmark bromsar nu efterfrågan in. Både Danish Crown och Tönnies säger nej till fler eko-grisar under 2018.

JA.se: Ny säljapp mellan producent och konsument. Matmötet är en ny köp- och säljplattform, där lantbrukare kan sälja lokalproducerade livsmedel direkt till kund.

JA.se: Vill använda insekter till djurfoder. Vreta Kluster testar insekter som proteinkälla och djurfoder. I deras insektsodling blir matavfall till fluglarver och sedan till foder.

LandLantbruk: Fossilfritt kött ska produceras på Gotland. Om några år kan det första fossilfria köttet från Gotland produceras, men det kommer att krävas mycket jobb, tror projektledaren för Fossilfritt kött.

LandLantbruk: 25 nya exportmarknader för svenska livsmedel. Arbetet för export av svenska livsmedel fick rejäl skjuts under 2017. Antalet avslutade exportärenden hos Livsmedelsverket trefaldigades jämfört med föregående år.

GlobalMeatNews: Minskad import av griskött I Kina. Kinas import av griskött minskade med 10 % under första kvartalet i år jämfört med 2017. Stört nedgång sågs i importen från EU, -14 %.

LandLantbruk: Småländsk superskinka tar upp kampen med Parmaskinkan. Nu får Parmaskinkan konkurrens från småländska charkdelikatesser. Ett brett samarbetsprojekt har mynnat ut i fem lufttorkade produkter.
Share
Tweet
Share
Forward

Axfoundations arbete

Tillsammans med Axfood (Hemköp och Willys), Martin & Servera och några av Sveriges bästa experter på antibiotika och djurvälfärd har en tydlig lista utvecklats, med kriterier som inköpare ska ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. I februari 2016, tog medlemmarna i Svensk Dagligvaruhandel beslut om ett gemensamt ställningstagande för att minska antibiotikaanvändningen i livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar ska ta hänsyn till fyra kriterier vid inköp av kött. Det gäller främst medlemmarnas egna märkesvaror men strävar efter att leverantörer av andra varumärken ska följa kriterierna. 
Läs mer om projektet: Antibiotika till livsmedelsproducerande djur.
Axfoundation
Axfoundation
@Axfoundation
@Axfoundation
Axfoundation Play
Axfoundation Play
Axfoundation.se
Axfoundation.se

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Axfoundation · BOX 26008 · Stockholm 10041 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp