Copy
AXFOUNDATION
Antonia Ax:son Johnson Foundation
for Sustainable Development
View this email in your browser
ANTIBIOTIKASPANING
Ett nyhetsbrev som bevakar antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor 
med koppling till livsmedelsproducerande djur.

VECKA 32-33, 2019
ANTIBIOTIKA
GlobalMeatNews: Kolistin förbjuds i indisk djurhållning. Indiska hälsoministeriet har utfärdat ett förbud mot tillverkning, försäljning och distribution av kolistin för användning till livsmedelsproducerande djur. Kolistin är ett viktigt sista-hands antibiotikum för behandling av vissa infektioner hos människa, men har under lång tid använts som en tillväxtstimulerande och sjukdomsförebyggande fodertillsats inom djurhållningen.

PewTrusts.org: Att föda upp djur med låg antibiotikaanvändning. Två amerikanska familjejordbruk intervjuas om sin syn på ansvarsfull antibiotikaanvändning, och vikten av att det är veterinären som avgör när antibiotika ska användas.

CIDRAP: Stor minskning av antibiotikaanvändningen i matfågelsektorn i USA. Det är slutsatsen i en rapport från Mindwalk Consulting Group, som baseras på data från ca 90 % av den årliga amerikanska slaktkycklingproduktionen och ca 80 % av den amerikanska kalkonproduktionen. Det är en kraftig minskning i storleksordningen mellan ca 40 och 90% mellan 2013 till 2017.

LandLantbruk: Bättre juverhälsa med ny webbplats. Den nya webbsidan Juverportalen samlar råd och information om juverhälsa. Tanken är bland annat att öka kunskapen om mastit och hur sjukdomen kan förebyggas.

JA.se: Veterinärer på SLU vill nyansera Halloumi-debatten. Enligt veterinärer vid SLU går majoriteten av antibiotikan inte till djur som producerar mjölk till Halloumiost.
DJURSKYDD
JA.se: Coop prisas för djurvälfärd. Det internationella priset Good Sow Commendation har tilldelats Coop Sverige, för deras arbete med svenskt griskött.

LandLantbruk: Fördubbling av antalet djurskyddskontroller i Stockholms län. Länsstyrelsen i Stockholm ska fördubbla antalet djurskyddskontroller. Minst 10 procent av verksamheter med
livsmedelsproducerande lantbruksdjur ska besökas är målet. Hittills håller djurhållningen över lag god kvalitet, enligt Länsstyrelsen.

LandLantbruk: Nya Zeelands regering kan förbjuda djurexport. Regeringen på Nya Zeeland överväger att förbjuda export av nötkreatur, då man inte kan kontrollera hur djuren behandlas efter att de anlänt. Jordbruksminister Damien O'Connor säger att exporten kan leda till att Nya Zeelands varumärke försämras.
HANDEL
LandLantbruk: Halloumidebatt gav uppsving på gårdsmejerier. Den gnissliga, salta osten halloumi från Cypern fick en liten knäck i sommar, när begreppet halloumiskam plötsligt myntades. För de svenska gårdsmejerier som tillverkar en egen variant av osten sköt efterfrågan samtidigt i höjden.

LandLantbruk: Dagligvaruhandeln sluter avtal om svenskproducerad grillost. Nu lanseras svensk grillost på bred front som ett alternativ till den cypriotiska halloumiosten. Både Ica och Coop kommer att sälja grillost som tillverkas av småmejerierna Dalsspira och Nablus.

LandLantbruk: Regeringen vill ha köttinfo på krogen. Om några år kan det bli krav på krogarna att de ska informera gästerna om var köttet på menyn kommer ifrån. Ett skäl är att regeringen vill göra det lättare för kroggäster att välja svenskt kött.

LandLantbruk: Svenska stormejerier sitter still i båten. Mjölkprisindex sjönk på GDTs mjölkauktion under tisdagen. Norrmejerier sänkte ersättningen till sina bönder i början på augusti. Men varken Norrmejerier eller Arla säger att nedgången på GDT kommer leda till några omedelbara effekter på deras mjölkpris.

JA.se: Överskott på danska ekoägg. De danska äggpackerierna får in mer ekoägg än vad de kan sälja. Äggproducenter ombeds därför att tillfälligt lägga om produktionen till konventionellt.

LandLantbruk: Europa öppnar för mer amerikanskt kött. EU och USA har slutit en uppgörelse som ska öppna europeiska marknader för ökad export av amerikanskt nötkött. President Donald Trump kallar avtalet "ett genombrott".

JA.se: Handelsavtal mellan EU och Sydamerika. EU-kommissionens förhandlingar med det sydamerikanska handelsblocket Mercosur har nu resulterat i ett förslag till frihandelsavtal mellan de båda handelsblocken. Nya importkvoter öppnar för ökad import av kött till EU. Avtalet ska nu godkännas av Europaparlamentet och EU:s medlemsstater.

LandLantbruk: Linde vill lugna lantbrukare om handelsavtal. Bönder i EU och Sverige fruktar prisdumpning på kött och pressade villkor om EU:s handelsavtal med fyra länder i Sydamerika, de så kallade Mercosurländerna, blir av. Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) ser inte skäl för oro, men konstaterar att konkurrensen lär hårdna.

GlobalMeatNews: Brittiska köttindustrin "i panik" över avtalslös Brexit. En "känsla av panik" griper den brittiska köttindustrin eftersom kunder inom EU överväger andra alternativ, då en avtalslös Brexit på vissa varor kan leda till tullar på upp emot 65 %.

JA.se: Europeisk prisuppgång på gris bruten. Vårens rekordstora prisuppgång på griskött har fått sig en knäck under sommaren. Importstopp i Asien skapar turbulens när slakterier söker nya marknader.

JA.se: Svinpestens framfart fortsätter. Serbien kan nu adderas till listan över länder i västvärlden som har afrikansk svinpest (ASF), och i Bulgarien är situationen mycket allvarlig.

JA.se: En halvering av antalet grisar i Kina. En ny prognos pekar på en halvering av antalet grisar i Kina i spåren av utbrottet av afrikansk svinpest. Och att det kommer ytterligare produktionsminskning under nästa år. 

JA.se: Kina stoppar handeln med USA. Den senaste tidens handelskrig mellan Trump och Kina, har trappats upp ytterligare. Nu slutar Kina köpa amerikanska jordbruksprodukter helt.

ATL.nu: Miljardförlust för mejerijätte. Mejerijätten Fonterra redovisar en förlust på drygt 5,3 miljarder svenska kronor efter att flera av deras verksamheter runt om i världen är i sämre skick än väntat.

LandLantbruk: Fortsatt låga matpriser i världen. Matpriserna väntas inte stiga trots ökad efterfrågan på mat. Det beror bland annat på högre produktivitet i jordbrukssektorn, enligt en ny rapport från OECD och FAO.
Share
Tweet
Share
Forward

Axfoundations arbete

Tillsammans med Axfood (Hemköp och Willys), Martin & Servera och några av Sveriges bästa experter på antibiotika och djurvälfärd har en tydlig lista utvecklats, med kriterier som inköpare ska ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. I februari 2016, tog medlemmarna i Svensk Dagligvaruhandel beslut om ett gemensamt ställningstagande för att minska antibiotikaanvändningen i livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandels medlemmar ska ta hänsyn till fyra kriterier vid inköp av kött. Det gäller främst medlemmarnas egna märkesvaror men strävar efter att leverantörer av andra varumärken ska följa kriterierna. 
Läs mer om projektet: Antibiotika till livsmedelsproducerande djur.
Axfoundation
Axfoundation
@Axfoundation
@Axfoundation
Axfoundation Play
Axfoundation Play
Axfoundation.se
Axfoundation.se

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.







This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Axfoundation · BOX 26008 · Östermalmsgatan 40 · Stockholm 10041 · Sweden