Copy
Här kan du läsa nyhetsbrevet på nätet
       
         Vanda Munskänkar informerar


                                                       Januari 2016

Nytt år med nya viner!


Jul- och nyårstiden brukar vara en tid, då vi ofta brukar hitta oss på tillfällen där vin och mat är en väsentlig del av umgänget. Hoppas ni har hittat nya intressanta viner, som ni gärna vill dela med er om till oss alla.

Hösten innehöll mycket intressant
När vi tänker tillbaka på hösten, så känner vi oss ganska stolta med den variation som programmet har bjudit på. Vi har fått göra en vinresa under hösten, som tagit oss till olika delar av världen.
Först bekantade vi oss med Munskänkarnas Vinort 2015, dvs Österrike. Sedan fördjupade vi oss i Cabernet Sauvignon druvans karaktär i olika viner beroende på var de var producerade i världen. I oktober gick vi igenom de vanligaste röda druvorna och försökte hitta karaktärsdragen för dem. I december bullades det upp en stor mängd tapas med vilka vi provade viner från Spanien.

Redan hösten 2014 när en del av oss tog del i Snapsviselandskampen i Kajsaniemi, beslöt vi oss för att vi skulle ordna en resa till Snapsviselandskampen i Sverige hösten 2015. Vi satte igång med arrangemangen i början av hösten och så visade sig inte bättre att en av våra egna Vanda Munskänkar, Lasse Halén, vann finska finalen i oktober! Vi var en grupp på 13 stycken Vanda Munskänkar som tillsammans med ca 55 andra snapsvänner for till Snapsvisefinalen i Stockholm för att heja på de finska bidragen. Landskampen vanns av en svensk, men Lasses bidrag blev publikens favorit också i Sverige. Här kan ni bekanta er med de vinnande förslagen.

Utbldningarna intresserar också Vanda Munskänkar
Under hösten har det som vanligt ordnats en del utbildningar som Vanda Munskänkarna har haft möjlighet att ta del i. Den mousserande kursen, som vi arrangerar tillsammans med Sibbo Munskänkar, har väckt mycket intresse. På kursen, som dras av Kim Knape, är ca 20 munskänkare av vilka hälften kommer från Vanda.

Två av våra medlemmar tar också del i praktiska övningar för 2-betygskursen, som Esbo Munskänkarna har huvudansvaret för. Den kursen började på hösten och fortsätter ännu på våren.

Vi har fått nya medlemmar - men fler ryms ännu mer!
Under 2015 satsade vi aktivt på att locka nya medlemmar till vår förening.
Bland annat drog vi tastingar i olika ungdomsföreningar och annonserade (gratis) i Vandas infoblad.
Vi utlyste också en tävling, där den som introducerar flest nya medlemmmar till föreningen skulle belönas.

Eftersom det är väldigt jämnt mellan de olika tävlandena har vi beslutit att förlänga tiden för tävlingen ända till inkommande sommar.  Nu har ni alla ännu en chans att ta del i tävlingen och ta med era vänner för att bekanta sig med Munskänkarnas verksamhet. För att människor skall ta del i någon ny verksamhet, så behövs det nästan alltid att de kan komma och bekanta sig tillsammans med någon de känner.


Ju mer medlemmar vi har desto bättre program kan vi arrangera och desto fler är vi som delar på uppgifterna.

Våra ansträngningar har också burit frukt och under de senaste 12 månaderna har vi kunnat önska 10 nya medlemmar hjärtligt välkomna!


Väl mött i vinets tecken,

Styrelsen


 


Tastingar våren 2016

Vårens tasting - datum är: 20.1., 18.2., 17.3, 18.4. och 26.5.2016. Notera dem redan i almanackan.
Nedan ser du de tastingar som redan är har ett fastslaget program.


20.1.2016 - Ölprovning på Midgård
Vi bekantade oss med små bryggerier och smakade på deras drycker.

18.2.2016 - Viner från Nya Zeeland
Lasse Halén berättar om Nya Zeelands utsökta viner gjorda på druvor som Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

17.3.2016  - Viner från Argentina

Kiki och Erik Törnroos berättar om vinlandet Argentina och resan de gjorde dit nyligen.

18.4.2016 - Vuoden Viinit
Kim Grundström kommer och berättar om hurudant juryarbetet är på Vuoden Viinit tävlingen och givetvis smakar vi på vinerna som vunnit.
 Styrelsen för år 2016

Under hösten valdes också en ny styrelse för Vanda Munskänkar samt en ny ordförande för åren 2016 - 2018. Göran Stenman blev vald till ordförande och skall nu axla ansvaret för att leda föreningen till nya höjder inom vinsmakar-upplevelserna. Som stöd har han en styrelse, som ser ut enligt följande:

Monica Jansson-Olenius
Lena Halén
Krister Söderlund
Per-Erik Aura
Lars Halén
Hasse Nygård

 

Region-tävlingen

Varje förening kan ta del i Munskänkarnas regiontävling 2.4.2016 genom att skicka ett eller flera lag till tävlingen. I tävlingen har merparten av lagen tidigare år kommit från Esbo och Grankulla men nu vore det dags att också Vanda skickar ett representationslag. Ta kontakt ifall du är intresserad. 

 

Källor där du hittar mer info

Om du vill hitta mer info om vin kan du till exempel kolla det senaste exemplaret av Svenska Munskänkarna tidning

På Svenska Munskänkarna i Finlands hemsidor hittar du också mycket matnyttigt. Där hittar du också info om de andra föreningarna och deras program. www.munskankarna.fi

Och på Vanda Munskänkarnas egna hemsidor hittar du det senaste som händer i vår förening.

 
Copyright © 2023 Vanda Munskänkar,


Här kan du  avbeställa nyhetsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp