Copy

Drönare, drönare, drönare

Varje söndag samlar jag de tre saker som intresserar och inspirerar mig mest just nu. Den här veckan blir det fokus på drönare med bland annat dansande drönare på nycirkus, världens enda drönarkostymdesigner (!) och den där supergriniga trummisen och hans drönare.

Christer Hedberg

Ps. Har du en kompis du tror kan vilja få mitt mail till sin inbox varje söndag? Klicka här för att tipsa kompisen.

Performance

Flygande magi

När Cirque du Soleil 2014 inledde ett samarbete med Verity Studios och ETH Zurich ledde det fram till Sparked, en uppmärksammad kortfilm gjord helt utan specialeffekter med drönare som ”dansar” i samklang med en skådis. Behind the scenes-filmen är väldigt intressant.

Sedan dess har Verity gjort en rad riktigt snygga projekt runt om i världen, som t ex Cirque du Soleils show Paramour, en mystisk flygande trädgård på Singapores flygplats och en turné med Cirkus Knie.

En av de som arbetat med de här projekten är Léa Pereyre, som är världens enda Drone Costume Designer (känn på den titeln!). Hon arbetar med att ge drönarna liv och karaktär med hjälp av kreatv design. Lea var en av de mest intressanta talarna på årets SXSW-konferens där hon berättade om de kreativa möjligheter drönare öppnar i scenkonsten.

Ett av Veritys senaste projekt var när man körde en drönarsvärm som en del av scenshowen på Metallicas världsturné. Vad musikbranschens grinigaste trummis tyckte om att dela publikens uppmärksamhet med drönarna förtäljer inte historien...

Hur kan du använda designade drönare i dina projekt?

För dig som vill dyka djupare
» Sparked: Behind the scenes
» The art of drone flight: Creating drone costumes
» TED: Meet the dazzling flying machines of the future

Utveckling

Drönarna som gör det omöjliga möjligt

Globalt avverkas 15 miljarder träd årligen, men bara 9 miljarder nya planteras. Vi går med andra ord bakåt, och det med allvarliga konsekvenser.

Att plantera för hand tar tid. Men med hjälp av autonoma drönare och AI planterar engelska BioCarbon Engineering ett träd i sekunden, och göra det där det är som mest akut och förutsättningarna är så bra som möjligt.

”We're firing at one a second, which means a pair of operators will be able to plant nearly 100,000 trees per day — 60 teams like this will get us to a billion trees a year” – Lauren Fletcher, BioCarbon Engineering

Men BioCarbon Engineering är långt ifrån ensamma om att forska på autonoma drönare och AI som gör gott. Vid Säve Flygplats strax utanför Göteborg jobbar startupen Everdrone hårt med att skapa en drönare som helt självständigt skall hjälpa räddningstjänsten att snabbare få en överblick av brand- och olycksplatser och spara värdefull tid i räddningsarbetet.

Självständiga drönare är framtiden. Och framtiden är här nu!

För dig som vill dyka djupare
» TED: No roads? There's a drone for that.
» NYT: The autonomous selfie drone is here. Is society ready for It?
» Mashable: Autonomous drones in sync
» BBC: Can drones deliver?
» Fast Company: This tiny drone is smart enough to fly itself

Performance

1374 drönare över Xi’ans stadsmur

Allt är större i Kina. Så när Kinesista drönartillverkaren Ehang vill sätta ett nytt Guinnesrekord i antal drönare skickade man upp 1374 autonoma drönare som ett "virtuellt fyrverkeri” över staden Xi'an.

Ehang är inte en stor spelare på den svenska marknaden, men om du känner igen namnet kan det kanske bero på att dom skapade en del buzz när dom gick ut att dom skulle utveckla världens första autonoma drönare som tar passagerare.
 
För dig som vill dyka djupare
» Ehang
» Mediumartikel om Guinnesrekordet och alla problem dom hade
» Intel: Experience the Team in Flight at PyeongChang 2018
» Intel: Wonder Woman drone show

Fem snabba bonusar

» All of us – ett nätverk för ökad mångfald i kommunikationsbranschen
» Flopstarter – crowdfundingsajten för riktigt dåliga idéer
» Hobo the Font – Facebookgruppen som hyllar (nåja...) typsnittet Hobo
» Fusklappen för dig som skapar film för sociala medier
» Vi är på leaderboarden med ”Världens tråkigaste stortavla” och vill väldigt gärna ha din röst. Klicka in här och rösta!!

Just nu i min värld

Hur gör man för att skapa mer sammanhållning och förståelse  i ett företag som växer med nya medarbetare för varje vecka?

På Stendahls gör vi en rad aktiviteter för att hjälpa personer i projekt och team att lära känna varandra. I veckan gjorde vi en testomgång av ”Lunchklubben”, ett sätt att skapa möten mellan personer i olika yrkesroller och team. För visst är det ofta i lunchsnacken som magin händer? Men hur ofta går man inte på lunch med de vanliga, dvs de som sitter närmast?

Med Lunchklubben gjorde vi tvärt om och kopplade samman personer i grupper om två som aldrig arbetat med varandra eller som har helt olika yrkesroller över en lunch. Jag är helt övertygad om att ju bättre vi känner varandra, desto smidigare går det att arbeta tillsammans. Plus att det ju alltid är fantastiskt kul att lära känna nya personer.

Hur gör ni på företaget du arbetar på för att lära känna varandra bättre? Berätta gärna!
Vad inspirerar dig just nu? Berätta gärna. Jag är nyfiken!

Några ord om mig

Head of Culture och facilitator på Stendahls, föreläsare och arrangör av CreativeMornings Gothenburg.

 

Några ord om Stendahls

Stendahls är en strategisk och kreativ fullservicebyrå i Göteborg och Stockholm.
Tankarna i mailet är mina personliga och speglar troligtvis,
men inte nödvändigtvis, Stendahls syn på saken.

Creative Commons: CC BY 4.0

Här finns vi:
&friends
Norra Liden 2a
Göteborg 411 18
Sweden

Add us to your address book


Har du en kompis som vill ha de här mailen?
Här kan kompisen starta en egen prenumeration.

Klicka här om du vill avsluta din prenumeration

Visa mailet i webbläsaren  |  Arkivet med mina tidigare mail

Email Marketing Powered by Mailchimp
”Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic” – Arthur C Clarke