Copy

Mina tre saker den här veckan

Varje vecka summerar jag de tre saker som inspirerar mig mest just nu.
Den här veckan blir det fokus på tystnad...

Christer Hedberg

Hälsa

Kanske behöver vi digital tystnad?

”You get a show or a movie you’re really dying to watch, and you end up staying up late at night. So we actually compete with sleep. And we’re winning!” – Reed Hastings, VD på Netflix

Ett liv utan mobilen, datorn, sociala medier, Netflix-strömning och konstant nätkoppling känns nästan på gränsen till omöjligt idag. Men hur mår vi egentligen av att vara konstant uppkopplade? Är det bra för oss? Kanske behöver vi bli mer medvetna om vad hållbar teknologi och digital stress innebär? Jag tror det och jag vet att jag kan behöva det ibland.

”Borde det inte gå att bygga digitala tjänster som inte försöker sluka så mycket av vår tid som möjligt?” – Time Well Spent

Kanske handlar det om att vi behöver hitta ett annat förhållningssätt till det uppkopplade livet. Time Well Spent siktar in sig på att hitta just detta och vill inspirera till en värld där tiden vi lägger på digitala tjänster känns meningsfull och väl investerad. För handen på hjärtat, hur meningsfull och väl investerad är tiden när vi refreshar Instagram- eller Facebookflödet för tredje gången på en minut? Kanske handlar det helt enkelt om att skapa digital teknik som respekterar användarens tid?

Just nu utvecklar vi på Stendahls och Göteborgs Symfoniker appen Octomonk” – ett sätt att hjälpa elever att få bättre fokus med hjälp av musik där vi skalar bort fokuset från andra störande appar.

Skapar du digitala tjänster? Hur mycket tänker du på att optimera användadet för dina användare så att tiden i tjänsten blir så mycket värd som möjligt? Dela gärna med dig av dina tankar.

För dig som vill dyka djupare
» Netflix: ”Sömn är vår största konkurrent”
» Time Well Spent Sweden
» Center for Humane Technology
» Headspace, appen som hjälper dig att få ner hastigheten i huvudet

Hälsa

Shhh... Varva ner med en tyst afterwork

”Lika viktigt som det är att motionera kroppen för att må bra, lika viktigt är det att motionera ditt sinne för att må bra. Och att göra det i tystnad ger hjärnan möjlighet att varva ner och återhämta sig på djupet.” – Victoria Palm

I ett avsnitt av Prestationspodden intervjuas Victoria Palm kring just dessa frågor. Tillsammans med sin pojkvän Navid Modiri driver hon OAS i Malmö som arbetar förebyggande för att minska psykisk och fysisk ohälsa kopplat till digital stress och informationsöverflöd och föreläser om digital stress.

”Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you” – Anne Lamott

Tillsammans arrangerar dom också ”Off the Work”, digitalfria och helt nedkopplade afterworker där deltagarna lämnar ifrån sig datorer, mobiler, klockor och annat och under två timmar är helt nedkopplade under tystnad. Allt för att hitta sundare förhållningssätt till digital stress som gör oss lugnare, smartare och mer kreativa.

”I try to carve out six or seven minutes of silence twice a day. Some people would call it meditating. But I don’t do breathing exercises. I don’t ‘go’ anywhere in particular. It’s like, restart!” – James Corden

Skulle du vara intresserad av att vara med på en ”Off the Work” om vi arrangerar en i Göteborg tillsammans med OAS? Hör gärna av dig.

För dig som vill dyka djupare
» Se filmen om ”Off the Work”
» Sydsvenskan: ”Tyst After Work. Till sist har jag inga tankar”
» Vaken med P3: ”Gå på After Work men knip käft -Tyst AW är det nya”
» Fast Company: James Corden om att leva i ögonblicket
» OAS
» Prestationspodden

Hälsa

Eller...?

”Jag heter Joakim Jardenberg och jag är beroende. Mobilberoende. Och jag kan erkänna det. Men jag tolkar det inte alls på det negativa sättet som det tydligen är inne att göra idag, utan jag är beroende av att det goda mobiltelefonen kan göra för mig” – Joakim Jardenberg

Jocke Jardenbergs dagliga video/pod-serie ”En sak idag” har jag tipsat om tidigare. I avsnittet ”Ja, jag är mobilberoende” delar han med sig av sin syn på uppkopplat / nedkopplat-diskussionen. Jardenberg vill hellre att vi gör telefonen till vår vän på våra egna premisser istället för att stigmatisera användandet.

Vad tänker du kring detta? Har du känt av digital stress eller har du läget under total kontroll? Berätta gärna.

För dig som vill dyka djupare
» Jocke Jardenberg
» En sak idag
» En sak idag  #148: ”Ja, jag är mobilberoende”
» Så använder du ”Stör ej”-funktionen på din iPhone
» Så ställer du in vilka notiser som skall visas på din iPhone

Fem lagom snabba bonusar

» 20 podcasttips för påskledigheten
» 12 saker alla borde veta om teknik
» Seth Godin + Tina Roth Eisenberg i skönt samtal om entreprenörskap, design och communitybyggande
» Göteborg får en...balladklubb!!
» ”99 Luftballons / 99 Red Balloons” spelad på...röda ballonger (så klart)

Just nu i min värld

Riktig sportkultur innehåller varken boll eller puck. Riktig sportkultur innehåller kolfiber, mjölksyra och brutala belgiska kullerstenar. Och så klart hysteriska fans. På söndag är det äntligen dags för Ronde van Vlaanderen – Flandern Runt, ett av cykelvärldens absolut mest klassiska kullerstenslopp. Jag och dottern sitter klistrade framför Eurosport hela dagen, och det borde du också göra. För kom ihåg, riktig sportkultur innehåller varken boll eller puck.

För dig som vill ha koll, här är tio cyklister att hålla utkik efter och här hur man kör på de usla kullerstensvägarna.
Vad inspirerar dig just nu? Berätta gärna. Jag är nyfiken!

Några ord om mig

Facilitator på Stendahls, föreläsare och arrangör av CreativeMornings Gothenburg.

 

Några ord om Stendahls

Stendahls är en strategisk och kreativ fullservicebyrå i Göteborg och Stockholm.
Om du vill få ännu mer inspiration från Stendahls kan jag tipsa om veckobrevet Veckans Digitala där några av mina kolleger varje vecka summerar det senaste och mest intressanta från den digitala världen.
Tankarna i mailet är mina personliga och speglar troligtvis,
men inte nödvändigtvis, Stendahls syn på saken.

Creative Commons: CC BY 4.0

Här finns vi:
&friends
Norra Liden 2a
Göteborg 411 18
Sweden

Add us to your address book


Har du en kompis som vill ha de här mailen?
Här kan kompisen starta en egen prenumeration.

Klicka här om du vill avsluta din prenumeration

Visa mailet i webbläsaren  |  Arkivet med mina tidigare mail

Email Marketing Powered by Mailchimp
”When in doubt, tidy up” – Brian Eno