Copy

Mina tre saker den här veckan

Varje söndag summerar jag de tre saker som intresserar och inspirerar mig mest just nu. Den här veckan blir det tre från New York.

Christer Hedberg

Filmklassiker

Fight the power!

Do The Right Thing. Få filmer har jag sett så många gånger som den. En film om rasspänningar i Bedford-Stuyvesant, Brooklyn under sommarens hetaste dag. När filmen dök upp på bio 1989 hade dom mig fast i samma sekund som Public Enemys ”Fight the power" (som skrevs speciellt till filmen) drog igång i introt. Musiken, karaktärerna, staden!

Trots att det gått 29 år sedan den kom håller filmen fortfarande hur bra som helst. Och spänningarna mellan folkgrupper, som är grunden i filmen, är ju tyvärr minst lika aktuella nu som då.

Idag har man döpt om den bit av gatan som användes vid inspelningen till ”Do The Rigth Thing Way”. För 29 år sedan var det en rejält sliten del av stan, men idag är den betydligt fräschare. Den här veckan skall jag besöka gatan och husen som jag sett så många gånger på bio och tv för första gången i verkligheten.

Om du precis som jag är en fan av Do The Rigth Thing kan jag tipsa om två intressanta dokumentärer. Dels behind the scenes-dokun som gjordes under inspelningen och dels reunion-dokumentären 25 år senare.

And that's the double-truth. Ruth.

För dig som vill dyka djupare
» Behind the scenes från 1989
» Reunion 25 år senare
» Do The Rigth Thing Way
» IMDB
» Wikipedia
» Filmens trailer
» And that's the double-truth. Ruth.

Fun fact: I en version som sändes på svensk tv när kabel-tv var nytt hade man översatt utropet ”Yo!” till ”Joe!”

Teater

Sleep No More

Du checkar in på det uppdiktade hotellet McKittrick Hotel i Meatpacking och förflyttas till 30-talet. Sedan följer tre helt obeskrivliga timmar fyllda av upplevelser.

Sleep No More är en dans- och teaterföreställning där man löst kombinerat Macbeth med Hitchcockfilmer i en 9.300 kvadratmeter och 100 rum stor teater som du rör dig fritt i. Ingen – varken skådespelarna / dansarna eller publiken – pratar under föreställningen. Istället får du själv bestämma vilka karaktärer du vill följa och göra din egna tolkning. Allt ackompanjerat av suggestiv musik.

Det här är tveklöst något av det mest fantastiska / förbryllande / vackra / frågeväckande jag någonsin sett på en teater. Rekommenderas verkligen!

För dig som vill dyka djupare
» Sleep No More

Reflektion

Brooklyn Superhero Supply Co

För den som har det minsta barnasinne kvar är den här skruvade butiken i Brooklyn oslagbar. Butiken är fylld med allt en superhjälte kan behöva, inklusive ett stort cape-sortiment som man väldigt gärna får testa i vindsimulatorn. Själv köpte jag en flaska odödlighet. Så klart.

Egentligen är butiken en fasad för de riktiga superhjältarna – grannskapets kids – som intäkterna går till. De sjukt skruvade produkterna bekostar en massa fritids- och sommaraktiviteter.

Om du har tur får du ta en titt in i det hemliga rummet…

För dig som vill dyka djupare
» Youtube: The Brooklyn Superhero Supply Co
» New York Post: Superhero store offers more than meets the eye

Fem snabba New York-bonusar

» Rose Mail Reading Room. Världens vackraste coworking space och min plats för att tänka i New York.
» Doughnut Plant. Plötsligt känns vanliga donuts väldigt kommunalgrå.
» Mitt bästa New York moment. You can't make this shit up!
» LCD Soundsystem har gjort den snyggaste hyllningen till New York...
» ...eller är det kanske Beastie Boys som gjort det..?

Just nu i min värld

Efter en period av rejält tomma batterier blev jag ordinerad ”Åk nånstans där du kan koppla av. Åk till New York.” av min fru. Det är kärlek det! Så nu är jag här under en vecka och bara tar det väldigt lugnt.

En del åker till stranden, sommarstugan eller yogaretreat för att slappna av. Jag åker till New York. Det är stökigt, skramligt och skitigt, men på något underligt sätt är detta staden där jag verkligen slappnar av.

Under veckan är det noll planering och noll måsten som gäller. Kanske hänga med kloka vänner, kanske gå på utställningar, kanske promenera några hela avenyer, kanske titta in till kompisen som målar av min cykel och kanske fota lite gatukonst. Veckan får bli som den blir. I världens bästa stad, tack vare världens bästa fru.

» Mina, Carinas och Matildas bästa New York-tips

(Bilden tog jag liggandes på magen en stekhet julidag för några år sedan i korsningen Houston / Broadway. Ingen lyfte på ett ögonbryn över att det låg en man platt på trottoaren med en kamera. New York!)
Vad inspirerar dig just nu? Berätta gärna. Jag är nyfiken!

Några ord om mig

Head of Culture och facilitator på Stendahls, föreläsare och arrangör av CreativeMornings Gothenburg.

 

Några ord om Stendahls

Stendahls är en strategisk och kreativ fullservicebyrå i Göteborg och Stockholm.
Tankarna i mailet är mina personliga och speglar troligtvis,
men inte nödvändigtvis, Stendahls syn på saken.

Creative Commons: CC BY 4.0

Här finns vi:
&friends
Norra Liden 2a
Göteborg 411 18
Sweden

Add us to your address book


Har du en kompis som vill ha de här mailen?
Här kan kompisen starta en egen prenumeration.

Klicka här om du vill avsluta din prenumeration

Visa mailet i webbläsaren  |  Arkivet med mina tidigare mail

Email Marketing Powered by Mailchimp
”Dear New York, this is a love letter. To you and how you brought us together. We can't say enough about all you do. Cause in the city we're ourselves and electric, too.” – Beastie Boys