Copy

Mina tre saker den här veckan

Varje söndag summerar jag de tre saker som inspirerar mig mest just nu.
Den här veckan blir det bland annat om varför du borde låta andra remixa det du skapat och kaninkriget i de amerikanska bokaffärerna.

Christer Hedberg

Samarbete

Remixa mera!

Jag gillar verkligen artister med bjussig webbnärvaro. Nu har fyra av dom – Rachel K Collier, Andrew Huang, Jeremy Blake och Cuckoo – slagit sig ihop i ett projekt där dom under en dag skapat egna remixtolkning av Lucy Swanns låt ”Foregin Bodies”. Resultaten är fantastiska och väldigt oväntade, inte minst för Lucy Swann som får fyra små smällkarameller i form av fyra helt olika versioner av sin låt.

Det är något spännande i det där med att remixa idéer. I Creative Commons-licensen (du har väl slutat slentrianmässigt slänga på ”copyright” på allt du skapar...?) finns t ex en version som heter Use & Remix, som uppmuntrar andra kreatörer att ta det du gjort och göra något annat av det. Austin Kleon har skrivit boken Steal Like an Astist som handlar just om remixandet av idéer.

Hur ofta låter du andra remixa det du skapat för att hitta oväntade lösningar? Bjuder du in till det? Om inte, varför?

Har du fler lyckade exempel på saker som remixats? Berätta gärna.

För dig som vill dyka djupare
» Rachel K Collier förklarar sin version
» Cuckoo förklarar sin version
» Jeremy Blake förklarar sin version
» Lucy Swanns originalversion av ”Foreign Bodies”
» ”Steal Like an Artist” på Bokus
» Creative Commons

Mångfald

John Oliver vs Mike Pence: ∞ - 0

Utan att gå djupare in på det politiska, USA's vicepresident är inte direkt en förkämpe för mångfald i allmänhet och HBTQ-frågor i synnerhet...

Så när familjen Pence skulle släppa barnboken ”A day in the life of the Vice President”, som handlar om videpresidentfamiljens kanin Marlon Bundo, var gänget bakom Last Week Tonight, som den sylvassa komikern John Oliver leder, snabba.

Som svar på Pence bok släppte dom en egen bok med namnet ”A day in the life of Marlon Bundo” som handlar om en manlig kanin (som råååååkar heta Marlon Bundo) som blir kär i en annan manlig kanin. Bokens design råkar vara extremt lik originalboken och den arga bärfis-skalbaggen i boken som inte alls gillar det samkökande äktenskapet råkar vara väldigt lik Mike Pence. Missa inte intervjun hos Seth Meyers!

”It's a real childrens book. This isn't some adult book book telling Mike Pence to go fuck himself. Although in buying it...that's exactly what you would be doing.” – John Oliver

Så långt ett kul stunt. Men det blir riktigt bra när intäkterna för boken skänks till två organisationer som arbetar för HBTQ-frågor. Och det blir helt fantastiskt bra när den här boken med lätthet knuffat ner originalboken i försäljningslistan. Tidigare i veckan hade man sålt över 200.000 exemplar av boken.

Jag ler. Stort.

För dig som vill dyka djupare
» Se intervjun på Late Night with Seth Meyers
» Se hela Last Week Tonight-avsnittet om Mike Pence och kanin-böckerna
» The Trevor Project
» AIDS United
» Wikipedia: John Oliver
» Wikipedia: Mike Pence

SXSW

Lite Texas-värme i vinterkylan

Nu har SXSW börjat publicera filmade versioner av en del av de presentationer som gjordes under konferensen. Det är långt ifrån alla de tusentals presentationer som gjordes under veckan som läggs upp, men det finns en hel del intressanta upplagda nu, bland annat Esther Perels keynote, Ezra Klein från Vox om världen idag, Nonny de la Peña om AR/VR för journalistiskt berättande, Melinda Gates om framtidens arbetsplats och Ray Kurzweil & Jessica Coen om idéerna som förändrar världen.

Man har också lagt upp ljudinspelningar från en del presentationer. Inspelningarna hittar du i festivalens schema-avdelning.

För dig som vill dyka djupare
» Se alla de filmer som SXSW lagt upp
» Lyssna på ljudinspelningarna

Fem snabba bonusar

» Emma Gonzalez fyra minuters tystnad säger mer än alla ord...
» Bulletproof Junior. Behöver ditt barn skottsäker väst?
» Small Thing. Big Idea. Design som förändrade världen.
» Fint porträtt av Patrik Svedbergs fotoprojekt ”The Broccoli Tree”
» En minut om vilka som är viktiga här i livet

Just nu i min värld

I nästa vecka landar Göteborgsgirot Magazine hos cykelhandlare och andra bra ställen runt om på stan. På åtta av sidorna kan du se mina bilder från proffscykelcirkusen runt om i världen och läsa en intervju med mig som Fredrik Olsson gjort. Smickrande, och en smula skrämmande att läsa om sig själv.
Vad inspirerar dig just nu? Berätta gärna. Jag är nyfiken!

Några ord om mig

Facilitator på Stendahls, föreläsare och arrangör av CreativeMornings Gothenburg.

 

Några ord om Stendahls

Stendahls är en strategisk och kreativ fullservicebyrå i Göteborg och Stockholm som är redo för en ny värld.
Om du vill få ännu mer inspiration från Stendahls kan jag tipsa om veckobrevet Veckans Digitala där några av mina kolleger varje vecka summerar det senaste och mest intressanta från den digitala världen.
Tankarna i mailet är mina personliga och speglar troligtvis,
men inte nödvändigtvis, Stendahls syn på saken.

Creative Commons: CC BY 4.0

Här finns vi:
Christer Hedberg
Vasaplatsen 6a
Göteborg 411 34
Sweden

Add us to your address book


Har du en kompis som vill ha de här mailen?
Här kan kompisen starta en egen prenumeration.

Klicka här om du vill avsluta din prenumeration

Visa mailet i webbläsaren  |  Arkivet med mina tidigare mail

Email Marketing Powered by Mailchimp
”To the leaders, sceptics and cynics who told us to sit down and stay silent and wait our turn: Welcome to the revolution” – Cameron Kasky @ March for Our Lives