Copy

Mina tre saker den här veckan

Varje söndag samlar jag de tre saker som intresserar och inspirerar mig mest just nu. Den här veckan blir det tre helt olika områden med samarbeten, näthat och fotojournalistik som berör. Och i slutet av mailet en tyst och nedkopplad after work du inte får missa.

Välkommen till söndagsmailet!
Christer Hedberg

Fotografi

Hej då möbelföretaget IKEA. Välkommen samarbetsföretaget IKEA!

Under paraplyt ”Democratic Design” samlade IKEA i veckan till Democratic Design Day i Älmhult. I vanliga fall drar en presentation från IKEA inte till sig sig så mycket uppmärksamhet, men den här är verkligen värd det. För nu står det helt klart att 75-årsjubilerande IKEA tar ett tydligt steg från att vara ett möbelföretag till att på allvar bli ett samarbetsföretag.

”We live and work in an international and diverse community here [at IKEA]. We have designers and engineers, dreamers and pragmatists, analysts and risktakers and thinkers and doers. All of them driven by curiosity and creativity and a concious optimism about a better future.” – Peter Van Der Poel, IKEA

I den 35 minuter långa presentationen presenterar man en rad spännande och oväntade samarbeten som på olika sätt utmanar bilden av vad IKEA är och skall vara framåt. Teenage Engineering, Sonos, parfymskaparna Byredo, Adidas och Lego är några av företagen man nu startat samarbeten med.

”Collaborations work best this way; when there's a mutual desire to see what the other side adds. You know that what you're making on your own has value but the sum is more than the parts and every part knows it.” – Questlove (ur boken Creative Quest)

Samarbeten mellan företag för att skapa oväntade saker tillsammans är långt ifrån en ny trend, men det är inspirerande att se hur nyfiket och ärligt IKEA's vilja att på riktigt samarbeta med kreatörer från olika områden verkar vara. Jag är övertygad om att vi kommer få se en hel rad spännande och oväntade produkter från samarbetena och att fler företag kommer ta efter och skapa mer långsiktiga samarbeten. För visst är det dags att se bortom den pr-trånande ”vi gör en oväntad kul pryl tillsammans som en one-off”?

För dig som vill dyka djupare
» Se IKEAs keynote från 2018 Democratic Design Days
» Se lista över IKEAs nya samarbeten
» Fast Company: ”It’s official – IKEA is no longer just a furniture company”

Näthat

Att vända näthat till konstruktiv dialog

”The flipside of success on the internet is internet hate” – Dylan Marron

Som kreatör av innehåll på nätet med fokus på social rättvisa och HBTQ-frågor, bland annat med webb-tvserien ”Sitting in Bathrooms with Trans People”, har Dylan Marron sett näthat på nära håll.

”I call some of them, with a simple opening question: Why did you write that?” – Dylan Marron

I den nyligen släppta TED Talken berättar Dylan om de olika strategier han använt genom åren för att hantera påhoppen. Det senaste är att han skapat podcasten ”Conversations with people who hate me” där han ringer upp personer som skrivit hatiska kommentarer för att skapa en konstruktiv och ärlig dialog.

”Sometimes the most subversive thing you could do was to actually speak with the people you disagree with, and not simply at them” – Dylan Marron

Jag är helt övertygad om att ärlig och nyfiken dialog är en viktig väg framåt när nät- och främlingshatet ökar för varje dag.

Kreatören, artisten och samtalsaktivisten Navid Modiri är inne på samma spår. För några månader sedan startade han podcasten ”Hur kan vi?”. I varje avsnitt bjuder Navid in en smart, utmanande och relevant gäst som inte alltid tänker samma som honom till ett samtal där olikheter uppmuntras.

1. Lyssna för att förstå, inte för att alltid ha rätt.
2. Ge och ta plats i samtalet
3. Uppmuntra varandra att provprata
4. Tala från sanning så ofta du kan
5. Våga vara dum ibland
6. Öppna upp och var sårbar
7. Lämna egot hemma
8. Bejaka det som händer
9. Utgå ifrån att alla gör så gott de kan
10. Tänk på att allt är påhittat

– Navid Modiris samtalsmanifest

För dig som vill dyka djupare
» Dylan Marrons sajt
» Podcast: ”Conversations with people who hate me”
» Podcast: ”Hur kan vi?”
» TED: ”How I turn negative online comments into positive offline conversations”

Fotografi

Fotojournalistik som berör

När jag för åtta år sedan första gången träffade Nora Lorek stod vi i fotodiket på numera insomnade Emmabodafestivalen och försökte fånga energin på scenen med våra kameror. Sedan dess har Nora gått vidare och blivit en fotojournalist i världsklass med bland annat prisbelönta bilder från flyktinglägret ”The Jungle” i Calais.

I sitt senaste fotoprojekt jobbar Nora på uppdrag av National Geographic med att belysa förhållandena för de Sydsudanesiska kvinnorna som tvingats fly från de vedervärdiga förhållandena i sitt hemland och till slut hamnat i ett av världens största flyktingläger i Uganda, med ofattbara 270.000 flyktingar. Det enda många av kvinnorna lyckats få med sig är sin Milaya, ett traditionellt broderat lakan. Lakanen har blivit en stark symbol som påminner om livet i hemlandet, vilket Nora använder i sina enormt starka porträtt som verkligen berör.

National Geographic-artikeln ligger bakom lösenord, men genom att ladda om sidan några gånger fungerade den att läsa för mig. OM du inte kommer in på National Geographics-sajten så kan du se bilderna på Noras egna hemsida.

För dig som vill dyka djupare
» Noras hemsida
» Se National Geographic-bilderna på Noras hemsida
» Skänk pengar till Röda Korset och deras arbete i Ugandas flyktingläger
Foto: Nora Lorek/ National Geographic

Fem snabba bonusar

» Otroligt fin hyllning i cykelvärlden
» Netflix x Vox: ”Cryptocurrency explained”
» 50 sätt världen blivit bättre på
» 10 saker du inte vet om dig själv
» Ännu coolare papperskonst (se även förra veckans mail)

Just nu i min värld

Ibland stöter man på saker som är sådär klockrent fantastiska. Exakt så kände jag när jag första gången stötte på Off the Work” – den tysta och nedkopplade afterworken som Victoria Palm och Navid Modiri från Oas lanserat. För oss på Stendahls är ett av våra viktigaste mål att få ner stressnivån och därmed minska långtidssjukskrivningar.

Så jag är riktigt glad över att vi fått till ett snyggt samarbete mellan Stendahls, Göteborgs Symfoniker, CreativeMornings och Oas för att ta ”Off the Work" till Göteborg.

Ingen alkohol. Inget mingel. Inget prat. Inga mobiler. Inga datorer. Inga klockor. Ingenting som ska sägas, göras eller presteras. Navid och Victoria guidar långt bortom vardagsbruset till tonerna av klassisk musik i Konserthusets Götaplatsfoajé.

En tyst och nedkopplad after work. Hur underbart låter inte det!?

Torsdagen den 6 september kör vi, och biljettern (och mer info) hittar du på Göteborgs Symfonikers hemsida. Om biljetterna hunnit ta slut kan jag tipsa om att prenumerera på CreativeMornings nyhetsmail. Då får du info om när vi kör nästa omgång.
Vad inspirerar dig just nu? Berätta gärna. Jag är nyfiken!

Några ord om mig

Head of Culture och facilitator på Stendahls, föreläsare och arrangör av CreativeMornings Gothenburg.

 

Några ord om Stendahls

Stendahls är en strategisk och kreativ fullservicebyrå i Göteborg och Stockholm.
Tankarna i mailet är mina personliga och speglar troligtvis,
men inte nödvändigtvis, Stendahls syn på saken.

Creative Commons: CC BY 4.0

Här finns vi:
Christer Hedberg
Vasaplatsen 6a
Göteborg 411 34
Sweden

Add us to your address book

Visa mailet i webbläsare  |  Mitt arkiv  |  Tipsa en kompis

Avsluta din prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp
”När vi har en faktabaserad världssyn kan vi se att världen inte är så hemsk som det verkar – och vi kan se vad vi behöver göra för att göra den bättre” – Hans Rosling