Copy

Kan andningen hjälpa dig sjunga bättre?

Hej i höstmörkret

Under alla år jag hjälpt sångare med sina röster är en av de ständigt återkommande frågorna, hur ska jag andas?

Jag håller verkligen med dem som säger att en bra andning verkligen kan transformera sången så att den blir så mycket friare och enklare på alla sätt och vis. Frågan är bara hur?

Här finns så många kluriga och förvillande "regler" som verkligen kan sätta grillor i huvudet på en. Andning är egentligen väldigt enkelt att lära sig. De flesta har ju lärt sig att man ska bukandas, men det svåra är ju att få till det. Vad jag ser hos många är de rent mekaniskt trycker ut magen när de andas in. Detta skapar oftast bara tryck på det som finns i magen (tarmar m.m.).

Vi vill ju andas djupt ner i buken, men vi vill det ska gå med naturlig automatik. Sanningen är ju att när vi är helt spontana i det vi gör så går det av sig själv. När vi börjar tänka så blir det mekaniskt och konstruerat.
Andningen är känslig för yttre påverkan, så som stress i olika form. Denna stressen sätter sig andnings-muskulaturen och blir ofta som ett negativt mönster. För att få bort detta mönster så behöver vi hitta "reset-knappen" så andningen återställs till din naturliga andning.

Jag är har övertygelsen att det är bättre att göra, än att bara veta hur. Gör man ett par andningsbefriande övningar så blir andningen mer och mer återställd till naturlig andning. Då slipper man tänka på hur man ska andas, man bara gör det. Naturligtvis kräver övningarna repetition så att resultatet växer fram till just den fria andningen vi vill ha. Så som med allting annat så kräver det lite disciplin. Det finns även många hälsoskäl till att ha en fri andning, se det blir "win win" när du frigör din andning.

Jag ska ge Er en andningsövning som verkligen kan befria andningen och sången. Den är så enkel att det inte går att misslyckas.

  1. Innan du gör övningen så sjung lite på en låt och lägg märke till hur det känns och låter.
  2. Nu ska du helt enkelt bara tömma luften ur lungorna sakta och ordentligt. När du tömt luften låter du luften strömma in tillbaka av sig själv.
  3. Upprepa detta 5 gånger och prova sen att sjunga samma låt igen och se om du märker någon skillnad
Denna enkla övning ger alltid bra resultat. Ibland får man bra resultat redan vid första övningstillfället men som vanligt så kommer det stora resultatet efter en tids repetition. Övningen ger också riktigt bra avslappning i kroppen, så du kan absolut använda den när du känner dig stressad också.


Skicka gärna en rad eller två om du har frågor eller synpunkter.

Bästa Hälsningar
Ingvar


P.s Kom ihåg att anmäla dig till workshopen "släpp din röst fri" 26-27 November

För bokning av lektioner eller frågor använd nedanstående kontakt, Varmt välkommen.
Kontakt: mail
Kontakt: tel. 0705-918294
Hemsida: www.mindvoice.com
Adress för lektioner:

Ingvar Bengtsson, Mindvoice
Nya Boulevarden 10
291 31 Kristianstad

Copyright ©  Mindvoice, All rights reserved.

Vill du ändra på hur du får dessa mail
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mindvoice · Nya Boulevarden 10 · Kristianstad 29131 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp