Copy

Sjunger du eller uttrycker du något?

Hej igen bästa läsare :-)

Denna gången handlar det hela om hur du ser på din sång. Är du den som sjunger snyggt, rent, dynamiskt, wailningar i första hand eller är du den som sjunger för att uttrycka något?

Att uttrycka sig i första hand kan ha stora fördelar då det plockar bort fokus från att vara perfekt och tillrättalagd. Detta perfekta och tillrättalagda kan ju skapa otroligt press och spänning på dig som sångare. Det mesta av musiken som skvalas ut i media är ju väldigt tillrättalagt, det känner du till nu.
Det ska låta på ett visst sätt för att vi ska uppskattas tycks vi tro, men med handen på hjärtat så blir detta väldigt själlöst, tråkigt och enformigt. Vi vill ju höra så många olika uttryck som möjligt, så det blir just så levande som vi människor kan vara.

När vi menar det vi uttrycker till 100% släpper vi värderingar på hur det kommer ut och låter känslan ta över, vi vill ju bara nå fram med budskapet. Tänk dig själv in i att du är starkt känslomässigt berörd t.ex. arg. När du blir riktigt skogstokigt arg så tänker du inte på hur saker och ting kommer ut, du bryr dig inte om hur någon annan uppfattar det, du vill bara få ur dig det du känner. När du släpper hämningarna på detta sättet så blir du otroligt tydligt och alla förstår snabbt och enkelt vad du känner. Det är utifrån det tillståndet vi vill använda vår sång (fast i en blandning av alla tänkbara känslor), det är då den blir konstnärligt uttryckt.

Om vi kallar denna beskrivningen för att sjunga med full känsla, så innebär det att (när du sjunger med full känsla) andning och muskelkoordination fungerar mycket bättre av sig själv.

Det krävs träning och repetition för att bli bättre på att uttrycka känslor.

Här får du en liten enkel övning som kan göra underverk :-)
  1. Ta en text till en låt som du vill sjunga.
  2. Sjung först låten som du brukar göra. Spela gärna in det i mobilen, så du kan jämföra senare.
  3. Läs nu texten precis som du skulle säga den till någon. Var noga med att uttrycka den som du skulle säga den till någon. Känn efter hur du skulle säga orden till någon passande person, fastna inte i hur den sjungs med melodin.
  4. Sjung den nu igen med melodin och försök utnyttja uttrycket du fick fram i punkt 3. Spela in även denna gången och jämför resultatet. Lyssna mer på uttrycket än på musikalisk perfektion.
Jag blir väldigt förvånad om du inte tycker det är mycket roligare, känns mer äkta och levande att sjunga så här.
 


Skicka gärna en rad eller två om du har frågor eller synpunkter.

Bästa Hälsningar
Ingvar


 

För bokning av lektioner eller frågor använd nedanstående kontakt, Varmt välkommen.
Kontakt: mail
Kontakt: tel. 0705-918294
Hemsida: www.mindvoice.com
Adress för lektioner:

Ingvar Bengtsson, Mindvoice
Nya Boulevarden 10
291 31 Kristianstad

Copyright ©  Mindvoice, All rights reserved.

Vill du ändra på hur du får dessa mail
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mindvoice · Nya Boulevarden 10 · Kristianstad 29131 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp