Copy

Känner du dig fri i hela din röst? Del 2

Hej igen bästa sångare.

Hoppas du tog tillvara på informationen jag gav dig i förra brevet och att du verkligen lagt lite tid och träning på övningen. Det är en riktigt effektiv övning som ger förändring.

I detta brevet tar jag upp hur du tränar upp dig så du kan lita på din röst i alla tonlägen. Det är enkelt att förklara, men kräver tålamod så att det sakta men säkert kan växa fram.

För att du ska lyckas med att sjunga så du kan lita på din röst i alla dina tonlägen, behöver du först veta vad som gör att din röst kan bli riktigt flexibel. Alla röster kan sjunga i ett enormt stort tonomfång om de inte är låsta. Är din röst begränsad just nu så är det enbart för att det låser sig någon stans. De flesta låsningarna sitter i tunga, käke, nacke och i andningsapparaten.

Tänk dig att du ska lära dig gymnastik, men spänner hela kroppen så du är stel som en pinne. Då blir det inte lätt att göra olika rörelser smidigt och graciöst. Slappnar du däremot av och följer med i rörelserna så går det betydligt bättre.

Om vi nu för över det till sång så skulle det mest akuta vara att få bort spänning i tungan, käken och nacken. Dessa musklerna är ganska små, många sångare är så vana vid att vara spända i dem att de inte ens lägger märke till det. När dessa musklerna är stela och spända så kan inte stämbanden röra sig utan blir mer eller mindre låsta. Det kan kännas som du inte har bra klang i rösten och att tonomfånget är väldigt begränsat. Dessutom får man skarvar i rösten både här och där.

Så för att hitta hur dessa muskler slappnar av, ska du:
     1. Sjunga i det bekvämaste tonläget du har

Sjung i detta läget och se till att käke, tunga och nacke är riktigt lösa och lediga. Sjung med en positiv och lättsam känsla i 4-7 minuter. Du kan sjunga vad som helst, t.ex. en del av en låt eller en kort skala. Viktigt är att du inte går högre eller lägre än ditt bekvämaste läge under dessa minuter. Det ska kännas helt fritt, så välj en låt med lite tonomfång. Du ska vara maximalt avslappnad i halsen hela tiden.

     2. Efter dessa 4-7 minuter ska du prova lite större tonomfång, men så fort den avslappnade känslan försvinner får du minska ner tonomfånget till bekvämt läge. Detta gör du i 1-2 minuter för att sen testa igen med att använda ännu lite större tonomfång.

     3. Upprepa steg 2 i 15-20 minuter tills du känner att du har mycket mer tonomfång.


Kom ihåg att alltid sjunga i bekvämt läge (det är här de flesta blir otåliga och bryter detta).

Ett stort plus med att alltid vara i bekvämt läge är att du skapar en god vana. Se till att du har denna goda vanan alltid när du sjunger. Gör du så här kommer du uträtta storverk för din sång och röst.

Skicka gärna ett mail och berätta hur det går här

Hälsningar
Ingvar :-)

P.s Kom ihåg att anmäla dig till workshopen "släpp din röst fri" 26-27 November

För bokning av lektioner eller frågor använd nedanstående kontakt, Varmt välkommen.
Kontakt: mail
Kontakt: tel. 0705-918294
Hemsida: www.mindvoice.com
Adress för lektioner:

Ingvar Bengtsson, Mindvoice
Nya Boulevarden 10
291 31 Kristianstad

Copyright ©  Mindvoice, All rights reserved.

Vill du ändra på hur du får dessa mail
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mindvoice · Nya Boulevarden 10 · Kristianstad 29131 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp